Follow us @ipeerapong | Call now +66 867055180

Asigurarea RCA


Care sunt riscurile acoperite de un RCA ieftin?

Riscurile pe care aceasta asigurare le poate acoperi pentru un autovehicul sunt urmatoarele:

  • pagube de natura materiala;
  • vatamarea corporala sau chiar decesul pasagerilor autovehiculului accidentat;
  • cheltuieli de judecata efectuate de persoana prejudiciata;
  • pagube rezultate ca urmare a lipsei de nefolosinta a autoturismului asigurat.

In functie de cat de grav ar putea fi un accident auto, tertii prejudiciati vor putea primi despagubiri in limita sumei inscrise pe polita de asigurare, tocmai din acest motiv fiind deosebit de important ca un sofer sa aleaga cu responsabilitate societatea de asigurari la care sa incheie polita RCA si astfel va putea evita eventualele probleme ce pot aparea in urma unui accident.

Cat timp este valabila o asigurare RCA?

O polita RCA va fi incheiata pe o durata determinata de timp, fie de 6 luni, fie de 12 luni, exceptie de la aceasta regula facant autoturismele aflate in curs de inmatriculare pentru care polita RCA poate fi incheiata si pentru durata de 30 de zile.

Cat costa asigurarea RCA?

In ceea ce priveste pretul pentru polita RCA, acesta poate fi foarte diferit de la o masina la alta sau de la un conducator auto la altul. Principalii factori ce influenteaza direct pretul acestei asigurari sunt urmatorii: marca autoturismului, capacitatea cilinidrica a acestuia, mediul de provenienta (rural sau urban), mediul din care este achizitionata asigurarea si nu in ultimul rand evenimentele produse in trecut (conform Sistemului Bonus Malus soferii pot beneficia fie de reducerea cu 10% a pretului pentru o polita, fie de majorarea acestuia, cu pana 50% mai mult).

Reduceri pot fi acordate si altor categorii de persoane, cum sunt pensionarii, persoanele bugetare sau soferii care au in ingrijire unul sau mai multi copii minori.

Companiile ii rasplatesc si ele pe aceia dintre soferii care raman clienti fideli, oferindu-le de regula oferte cu reduceri ce pot ajunge chiar pana la 15% din pretul obisnuit. Metodele prin care proprietarii de autoturisme vor putea obtine preturi mai mici pentru o asigurare sunt asadar numeroase si fiecare sofer va putea beneficia de aceea care i se potriveste.

Limitele de despagubire ale unei asigurari RCA

In cazul in care unul dintre riscurile asigurate de polita RCA va avea loc, valoarea maxima a sumelor de despagubire ce vor fi oferite a fost stabilita pentru anul acesta la urmatorul nivel:

  • echivalentul a 1.000.000 Euro in cazul accidentelor soldate doar cu pagube de natura materiala;
  • echivalentul a 5.000.000 Euro pentru  vatamari corporale/deces.

Ce se intampla in cazul in care un autoturism nu este asigurat?

Proprietarii de autoturisme care se vor sustrage de la plata acestei prime de asigurare savarsesc o contraventie si conform legislatiei in vigoare vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, alegandu-se in acelasi timp si cu retinerea certificatului de inmatriculare precum si a placutelor de inregistrare ale autovehiculului, pana in momentul prezentarii documentului cu privire la incheierea asigurarii.

In plus, soferul care circula fara o astfel de asigurare isi va asuma un risc foarte mare, intrucat el va fi cel care va plati pentru acoperirea pagubelor pe care le-ar putea produce intr-un accident auto.

Desi asigurarea RCA nu este acea aigurare care sa confere protectie propriului autoturism, incheierea acestei polite este foarte utila pentru orice sofer si utilitatea ei va trebui inteleasa nu prin prisma obligativitatii pe care o impune ci mai ales ca urmare a protectiei pe care o confera.